Araştırma: Çay içmek yaşlanmayı yavaşlatır mı?
Çin’in Siçuan Üniversitesi ‘den araştırmacılar, yaşları 30 ile 79 arasında değişen yaklaşık 14 bin katılımcının bilgilerinden yararlanarak çay tüketimi ile uzun ömür arasındaki bağlantıyı araştırdı. Araştırmacılar çaydaki polifenol adı verilen bazı kimyasal bileşiklerin bu etkiye katkıda bulunduğunu keşfettiler.
Bilim insanları, Çin’de 30-79 yaşları arasındaki yaklaşık 8 bin, İngiltere’de ise 37-73 yaşları arasındaki yaklaşık 6 bin gönüllüden elde edilen verileri inceleyerek, gönüllülerin gıda tüketim alışkanlıklarına ilişkin detayları topladı. tükettikleri çay miktarını kaydedinistediler.
Çalışma grubu ayrıca katılımcıların kan basıncını, kolesterol seviyelerini ve vücut yağ yüzdelerini ölçtü ve bu ayrıntıları katılımcıların görünen yaşlarını değerlendirmek için kullandı.
Tüm bu sürecin sonunda araştırmacılar Düzenli olarak çay içen bireylerÇayın daha yavaş bir biyolojik yaşlanma süreci yaşama eğiliminde olduğunu bularak, bu olgunun çaydaki özel bir bitki türevi olan polifenollerle ilgili olduğunu ortaya çıkardılar.
polifenollerAraştırmacılar, inflamasyonu azaltarak ve detoks etkisi göstererek yaşlanmayla mücadele etme yeteneğine sahip olduğunu belirtiyor ancak çalışmaları gözlemsel ve çay tüketiminin daha yavaş yaşlanmayla ilişkili olduğu belirtiliyor. Doğrudan temas halinde olup olmadıklarını doğrulayamadılar.Çay içmeyi bırakan katılımcıların daha hızlı yaşlandıklarını gözlemlediklerini belirttiler.
Çalışmada, belirli çay türleriYaşlanmayı yavaşlatmada diğerlerinden daha etkili olup olmadığının araştırılmadığı belirtilirken, Çin ve İngiltere’deki çay içenler arasında anlamlı bir fark bulunmadığı belirtiliyor. çay sıcaklığıHerhangi bir etkisinin olmadığı belirtildi.
Araştırmacılar, daha önce yapılan hayvan ve epidemiyolojik çalışmaların, çay içmenin insanlarda biyolojik yaşlanma sürecini geciktirebileceği hipotezine daha fazla destek sağladığını ve çayın, beslenme odaklı yaşlanma karşıtı müdahalelerin geliştirilmesinde, halk sağlığı politikasına yön vermede önemli bir rol oynayabileceğini kaydetti. ve sağlıklı yaşlanmayı teşvik etmek.