Ekonomi

SPK’dan portföy şirketleri için yeni karar

SPK’nın Portföy Yönetim Şirketlerine İlişkin Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu doğrultuda, sektörün talepleri dikkate alınarak, Türkiye’de hızla değer kazanan ve hızla büyümeye devam eden yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarının kurucusu/yöneticisi olan portföy yönetim şirketlerinin organizasyonel yapı ve sermaye artırımına gidilmiş ve uygulamada karşılaşılan bazı sorunların giderilmesi için bazı değişiklikler yapılmıştır.

Geniş yetkili portföy yönetim şirketlerinin organizasyonel kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla, yönetilen portföy büyüklüğüne bakılmaksızın şirket bünyesinde araştırma, risk yönetimi, teftiş ve iç denetim hizmet birimlerinin kurulması öngörülmüştür.

Son dönemde portföy yönetim şirketleri, faaliyetlerinin gerektirdiği organizasyon yapısını oluşturmak, teknik donanım ve işçi istihdamını sağlamak için daha fazla kaynağa ihtiyaç duymuş, kâr elde edinceye kadar sermayelerinin değerli bir bölümünü kaybetmiş, kâr elde edemeyen şirketler güçlü sermaye yapısı faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmış ve sonunda bazı firmaların talepleri doğrultusunda faaliyet izin belgelerinin iptal edildiği görülmüştür.

Bu çerçevede, portföy yönetim şirketlerinin güçlü bir başlangıç ​​sermayesine sahip olmalarını sağlamak amacıyla tebliğ değişikliği ile yapılması planlanan organizasyon yapısındaki değişikliklerle şirketlerin maliyetlerinin daha da artacağı dikkate alınmış ve öz sermaye ve sektörde rekabet edebilir.

Böylece, portföy yönetim şirketlerinin başlangıç ​​sermayesi 7 milyon 500 bin TL’den 30 milyon TL’ye, sınırlı faaliyet gösteren portföy yönetim şirketlerinin başlangıç ​​sermayesi ise 3 milyon 750 bin TL’den 15 milyon TL’ye çıkarılmalıdır. Fiyatların 30 milyon TL ile 100 milyon TL arasında (faaliyeti sınırlı portföy yönetim şirketlerinde 15 milyon TL’den 50 milyon TL’ye kadar) belirlenmesine yönelik düzenleme yapıldı.

Portföy yönetim şirketlerinin insan kaynakları yönünden güçlendirilmesi ve fonların performansını olumlu yönde etkileyebileceği düşünüldüğünde, istihdam edilmesi gereken portföy yöneticisi sayısı sırasıyla 3, 4, 5 ve 6’dan az olamaz. tebliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen yönetilen portföy büyüklük aralıklarına göre belirlenir. Uzman işçinin şirket tarafından tam zamanlı olarak ve gizli tutulacak istisnalar dışında münhasıran bu görevleri yerine getirmek üzere çalıştırılması öngörülmüştür.

Söz konusu deklarasyon bugün prestijiyle yürürlüğe girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu